loading
HR EN
Mirna reintegracija
EDVU
FES

O projektu

Svojim aktivnostima u Vukovaru Zaklada Friedrich Ebert, u suradnji s partnerskom organizacijom, Europskim domom Vukovar, već godinama informira i podiže svijest o važnosti mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Ovom jedinstvenom mirovnom misijom Ujedinjenih naroda spašeni su brojni životi te spriječene nove patnje. Misija je jedinstvena po tome što je dokaz da se mirnim putom mogu vratiti okupirana područja. Jedinstvena je i po tome što je za njezin uspjeh odgovoran i svaki pojedinac koji je između 1996. i 1998. živio u hrvatskom Podunavlju. Ipak, provedba ove mirovne misije bila bi upitna bez suradnje i želje za mirom ljudi s ovog područja.

Edukativnim aktivnostima davali smo i dajemo doprinos informiranju građana s naglaskom na jačanje dijaloga. U našim publikacijama, videosnimkama i konferencijskim zapisima prepoznat ćete naša nastojanja za poticanje učenja o miru. Mir je najveća vrijednost koju imamo u našem demokratskom društvu. Stoga ga treba čuvati i slaviti!

 

Blanka Smoljan
Projektna koordinatorica Zaklade Friedrich Ebert ured u Hrvatskoj i Sloveniji

 

 

Mirna reintegracija me fascinira kao jako zahtjevan i osjetljiv politički i društveni eksperiment, koji je uspio, a na počecima je imao sasvim neizvjestan ishod, štoviše, mnogi u to nisu vjerovali. Nekada mi se čini kao da je riječ o video igri u kojoj se nanovo gradila razrušena civilizacija, ne zbog toga što je mirna reintegracija toliko spektakularna, već zbog toga što se tako uspješna dogovorna rješenja rata toliko rijetko primjenjuju da se čine nevjerojatnima. A mirna reitegracija pokazuje upravo da su takva rješenja sasvim moguća.

 

Barbara Matejčić
Dugogodišnja slobodna novinarka i spisateljica, s posebnim interesom za teme rata i poraća